Coronakrisen

UD har beslutat ta hem personal från ett 20-tal länder

1:54 min

Utvecklingen med det nya coronaviruset gör att Utrikesdepartementet beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden. Det handlar bland annat om anställda vid flera ambassader i Afrika.

– Mot bakgrund av utvecklingen så har UD beslutat att tillfälligt låta viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden åka hem, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på Utrikesdepartementet till Ekot.

Enligt den lista som Ekot fått handlar det om 21 länder där UD nu beslutat att viss personal och deras familjemedlemmar ska resa hem till Sverige. Det handlar främst om länder i Afrika, men också till exempel Bangladesh, Pakistan, Afghanistan och Ukraina.

Enligt Buster Mirow Emitslöf, Presskommunikatör på Utrikesdepartementet är det flera skäl som ligger bakom beslutet.

– Vi har gjort denna bedömning baserat på dels möjligheten för våra medarbetare att få tillgång till adekvat vård, men också med hänsyn till utresebestämmelser som påverkas av beslut som tas på kort varsel. Vi måste också ta hänsyn till att vissa av våra medarbetare och kanske deras familjemedlemmar kan tillhöra riskgrupper, så det är många olika aspekter, säger han.

Hur många personer det handlar om som kommer resa hem kan UD inte svara på, men man betonar att inga ambassader kommer stänga helt.
Just nu finns ett stort antal svenskar i andra länder som har svårt att ta sig hem. Enligt UD:s presstjänst ska stödet till dom inte påverkas av att viss personal nu återvänder till Sverige.

– Vi har förstärkt vår organisation för att kunna arbeta med frågor kopplat till corona, och det är det UD i Stockholm och ambassaderna arbetar med dygnet runt nu.