Coronakrisen

Risk för matbrist i Nepal

1:38 min

Hela 2,6 miljarder människor runt om i världen lever nu med utegångsförbud eller en strikt uppmaning att stanna hemma på grund av Coronasmittan. En av dem är svenska Jenny Adhikari som bor i Nepal. Där trädde ett utegångsförbud i kraft igår och nu ligger gatorna tomma i huvudstaden Kathmandu.

– Ja det har varit militärer ute och patrullerat och sett till att ingen går ut.
Affärerna är stängda. Allt är stängt, förklarar Jenny Adhikari.

Hon driver ett vandringsföretag, men nu kommer inga turister när flyg och bussar står stilla. Och Nepal har förlorat sin stora inkomstkälla - expeditionerna i Himalaya.

– Så att bestiga Everest i år, det kommer inte att bli några bestigningar. De ger inte ut några tillstånd för expeditioner överhuvudtaget. Det är ju enorma pengar för Nepal. Jättestora pengar, säger Jenny Adhikari.

Invånarnas hälsa går denna gång före, tillägger hon och säger sig vara överraskad.
Efter ett konstaterat Corona-fall och efter att grannlandet Indien satts i total karantän följde Nepal efter och införde undantagstillstånd. Alldeles inför detta, i söndags, flydde 220 000 nepaleser Kathmandh och for hem till sina byar.

– Man förstod att det kommer att bli matbrist inne i Kathmandu. Allt kommer att bli jättedyrt. De som inte har råd att köpa mat eller inte har de kontakterna för att skaffa sig livsmedel reste iväg, säger hon.

För det fattiga Nepal är pengar som sänds hem från de som jobbar utomlands landets största inkomstkälla, men svenskan säger att banker är stängda och att flygplatsen den senaste veckan varit överfull med hemvändande.

– Det är nepaleser som kommer från utlandet. Det är massor av folk som kommer hem nu, säger Jenny Adhikari.

Världen över lever nu omkring 2,6 miljarder människor under strikta karantänsregler, det vill säga en tredjedel av jordens befolkning.