Coronakrisen

Prognos: Tio procent arbetslösa till sommaren

1:57 min

Spridningen av coronaviruset paralyserar världen och flertalet länder är snabbt på väg mot recession. Det skriver Swedbank i sin senaste konjunkturrapport idag.

Swedbank beskriver världsekonomin som i fritt fall. Åtgärderna som vidtas av länder och centralbanker är nödvändiga men inte tillräckliga för att förhindra en global recession, anser banken.

Enligt Swedbanks konjunkturprognos kan arbetslösheten i Sverige nå tio procent redan till sommaren, samtidigt som BNP i år kan falla med mellan 3 och 6 procent i de flesta EU-länder.

Banken förväntar sig också att styrräntan ligger kvar på 0,0 procent.

– Vår rapport landar i att flera ekonomier i Europa, inklusive Sverige, mer eller mindre nu är i fritt fall. Det är en väldigt utmanande situation där vi kommer att få se stigande arbetslöshet trots att regeringar runt om i världen satsar på stödåtgärder utan dess motstycke, säger Andreas Wallström, chefekonom på Swedbank, till Ekot.

Swedbank har i sin rapport utgått ifrån ett scenario där myndigheter lättar på restriktioner inom några veckor, och att hushåll och företag börjar konsumera mer framåt sommaren. Dessutom räknar man med att regeringar runt om i världen inför ytterligare stödåtgärder inom kort.

Skulle det ske, säger Andreas Wallström, då kommer Sverige ändå få se stigande arbetslöshet och vikande BNP-siffror.

– Det är viktiga förutsättningar för vårt huvudscenario. Där vi ändå kommer att få se BNP falla med fyra procent i Sverige i år, säger han.

Blir coronavirusets effekter mer långdragna än så, med restriktioner som är kvar under större delen av året, då blir effekterna mycket större.

– I Sverige räknar vi i så fall med att BNP faller med 8 procent 2020 och att arbetslösheten stiger till 12 procent.

Den ekonomiska kris som coronaviruset har utlöst är unik, menar Swedbank. Problemet och lösningen är en och samma. Att folk stannar hemma drabbar konsumtionen och företagen, men samtidigt så stoppar det smittspridningen. Och jämfört med tidigare kriser kom den överraskande snabbt, säger Andreas Wallström.

– Det här är ett snabbare och mer dramatiskt förlopp än vi någonsin har sett i fredstid. Det överträffar finanskrisen och 90-talskrisen. Däremot hoppas jag att den här krisen inte blir lika långvarig, och att vi kan få en återhämtning nästa år, säger han.