"Det här är inte propaganda"

Pomerantsevs nya bok om desinformationen som vapen

1:56 min

Mitt i de pågående diskussionerna om desinformation kring coronaviruset kommer den prisbelönte brittiske journalisten och författaren Peter Pomerantsevs senaste bok "Det här är inte propaganda" i svensk översättning av Djordje Zarcovic.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Pomerantsev har bokstavligen rest jorden runt för att intervjua människor med unik kunskap om desinformationskampanjer. Han träffar Maria Ressa som driver en oberoende nyhetssajt i Filippinerna, den internationelle nätaktivisten Srdja Popovic från Serbien, journalisten Ljudmila Savtjuk som wallraffade den numera världsberömda trollfabriken i Sankt Petersburg, osv.

Boken "Det här är inte propaganda" är en dystopisk bild av hur auktoritära regimer och starka politiska intressen på senare år lärt sig av demokratiaktivisternas tekniker för att bedriva väloljade desinformationskampanjer.

För några år sedan fick Pomerantsev stor uppmärksamhet med boken "Ingenting är sant och allting är möjligt". Den handlade om hur sanningsbegreppet sedan millennieskiftet hamnat i total upplösning i dagens Ryssland, det land där Peter Pomerantsev arbetade som journalist mellan 2001 och 2010.

Den nya boken är betydligt mer systematisk än debuten men också ännu mer personlig. Genom alltihop löper en parallell berättelse där Pomerantsev berättar om sina föräldrars underjordiska motståndskamp i den ukrainska sovjetrepubliken och hur de senare fortsatte i exilen i Storbritannien.

"Det här är inte propaganda" har undertiteln "Kriget om sanningen" och boken ställer en obehaglig fråga till läsaren: vilken chans har den oberoende seriösa journalistiken i ett krig där motståndet kommer från populistisk desinformation, statlig propaganda och välfinansierade trollfabriker?