Coronaviruset

Nytt Spotifyprojekt ska hjälpa musikutövare i coronakris

1:22 min

Strömningsjätten startar nu projektet "Spotify COVID-19 Music Relief" ämnat för att ge ekonomiskt stöd till musikbranschen.

Många artister, musiker och musikskapare har drabbats hårt av restriktionerna för att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset, då restriktionerna lett till att spelningar, festivaler och turnéer ställts in världen över.

Flera initiativ både Sverige och utomlands har uppmanad Spotify att donera pengar till branschen likt det stöd på motsvarande en miljard kronor som Netflix gett film- och TV-branschen

Spotify skriver idag i en bloggpost att man kan donera pengar till det nystartade projektet "Spotify COVID-19 Music Relief" och man ekonomiskt kommer matcha donationer till projektet upp till att sådana donationer når 10 miljoner dollar globalt, vilket motsvarar ungefär hundra miljoner svenska kronor.

I projektet samarbetar Spotify redan med amerikanska MusiCares och brittiska PRS Foundation och Help Musicians - organisationer som ger stöd till musikskapare och utövare, men Spotify skriver att man söker fler samarbetspartners till projektet.

Spotify säger till Kulturnytt att man för samtal med möjliga samarbetspartners i Sverige som kan administrera de insamlade medlen till svenska artister och musikskapare.

Spotify meddelar även att de just nu jobbar med en funktion där fans kan donera pengar direkt till artister.