Ryskt tal till nationen

Putin skärper tonen om viruset – ställer in folkomröstning

1:56 min

Vi kan inte isolera oss från coronaviruset, sa den ryske presidenten Vladimir Putin i ett tv-sänt tal till nationen idag. På grund av smittorisken ställer han också in folkomröstningen om ändringarna i grundlagen, de som ska tillåta honom själv att sitta kvar vid makten i 16 år till.

– Det viktigaste för oss är folkets hälsa, liv och säkerhet, därför tror jag att omröstningen får göras senare, det sa Vladimir Putin.

Det sattes inte något nytt datum, det får avgöras beroende på hur hårt drabbat Ryssland blir av coronaviruset. Ändringarna i grundlagen, det är sådana som Vladimir Putin själv vill få igenom, så att han ska kunna fortsätta som president fram tills han är mer än 80 år gammal. Folkomröstningen anses mest vara ett sätt att skapa legitimitet.

I det här talet till nationen på rysk tv så inskärpte Vladimir Putin för första gången på riktigt vilken allvarlig situation Ryssland är i vad gäller coronaviruset. Tidigare har han mest sagt att allt är under kontroll.

Nästa vecka ska ryssarna stanna hemma från jobbet, allt för att minska smittspridningen, men inte de som jobbar i till exempel vård, apotek, banker och mataffärer.

I går sa Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin, som leder arbetet mot coronaviruset, till Putin att antalet smittade är fler än vad som tidigare sagts och att situationen, den är "allvarlig".

I går besökte Vladimir Putin, iklädd en skyddsdräkt, det sjukhus i Moskva där smittade vårdats.

– Det är viktigt att vi förbereder oss för en situation som den i Italien, sa då Denis Protsenko som är chef på infektionskliniken. Om det plötsligt blir många fall, och Moskva är på väg dit, så är vårt sjukhus redo, men vi måste förbereda oss på det värsta.