Coronaviruset

Minskade utsläpp till följd av coronaviruset kan följas av bakslag

2:07 min

Efter att coronakrisen inleddes har det rapporterats om minskade utsläpp som gjort luften bättre på många håll i världen. Men att utsläppen minskar tillfälligt nu kan inte ses som någon långsiktig framgång för klimat och miljö menar experter.

De minskade ustläppen kan leda till ett kraftigt bakslag för klimatet, det menar Victor Galaz som är vice chef för Stockholm Resilience Center vid Stockholms Universitet.

- De kortsiktiga klimatvinsterna vi ser nu kommer att ätas upp snabbt när ekonomin kommer igång igen. I det långa perspektivet kan det här bli en smäll för klimatet.

Det började med rapporter om att utsläppen i Kina minskat med runt 50 procent, och att människor i stora städer där för första gången på länge kunde andas något lättare. Sen följde kartor över minskade luftföroreningar i norra Italien. Även New York, Los Angeles, Paris och Stockholm har fått bättre och hälsosammare luft, när trafiken minskat och industrier står stilla.

Men det vore fel att säga att det som händer nu skulle kunna vara en modell för en framtida klimatomställning, säger Svante Axelsson på organisationen Fossilfritt Sverige.

– Det ger tyvärr en felaktig bild, att uppoffringar, kaos och kris skulle vara vägen att gå för att vi ska bli fossilfria. Det blir en avskräckande berättelse om hur det skulle kunna bli om man gör det oorganiserat och ostrategiskt.

Däremot kan de radikala politiska beslut som tas runt om i världen nu visa att det kan vara möjligt att förändra det mesta, säger Svante Axelsson.

– Att vi kan tänka utanför boxen, vi börjar ju få en politisk situation nu när allt tycks vara möjligt att besluta om.

Hör mer om coronaviruset och klimatet kan du höra i Vetenskapsradions miljöprogram Klotet här, eller i appen Sveriges Radio Play och på andra ställen där poddar finns.