Under coronakrisen

Ökning av övergrepp mot barn på nätet

2:00 min

Internetrelaterade sexualbrott mot barn ökar som en följd av coronakrisen, enligt polisen. Det handlar både om att förövare i högre utsträckning tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, och att de delar mer övergreppsmaterial på nätet.

– Det är båda de aktiviteterna som ökar. Och framförallt är det skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner, sektionschef för polisens nationella IT-brottscentrum.

Polisen har medarbetare som i realtid följer utvecklingen i digitala kanaler där förövare diskuterar hur de utnyttjar barn sexuellt. Förövarna utbyter tips och de delar övergreppsmaterial på barn, det kan handla om bilder och filmer.

Polisen ser alltså redan en tydligt ökad aktivitet, där förövare själva tycker att de har ett gynnsamt läge under pandemin när fler barn är online, och kontrollen i vissa fall minskar.

Diskussionerna förövare emellan är mest på Darknet, den dolda och krypterade delen av nätet. Men kontakten med barn tas främst på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel, säger Patrick Cordner.

– Det ska man komma ihåg att det är absolut ingen speciell plattform. Det kan vara allt från Ps4 (en spelkonsol) till andra chattar av olika slag.

Flera organisationer som arbetar mot barns utsatthet, så som Unicef, Ecpat och Friends, har också varnat för en ökad risk för att barn ska utsättas för olika typer av övergrepp när de exempelvis inte deltar i skola och fritidsaktiviteter som vanligt. Istället kanske de tillbringar mer tid själva på nätet, eller i en svår hemmiljö.

Unicef skriver också i ett uttalande hur man även vid tidigare epidemier sett att övergreppen mot barn ökat.

Polisanmälningar om den här typen av brott släpar efter, men Patrick Cordner räknar med att ökningen de ser nu kommer att synas också i den statistiken så småningom.

Han poängterar att det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn om vad de gör online.

– Så att de förstår att det finns lite faror där ute och hur man ska uppträda, och att man inte ska lägga någon skuld på barnen. Kommunikation med barnen kan göra stor nytta, säger Patrick Cordner.

Samtidigt har Ekot i en tidigare granskning kunnat rapportera om hur barn undviker just att berätta för sina föräldrar om de varit med om något obehagligt när det exempelvis spelat onlinespel, av rädsla för att föräldrarna ska ta spelen ifrån dem om de berättar vad som hänt.

– Jag har sett liknande uppgifter tidigare och det är vi vuxna som cyklar i diket. Det mesta som sker på internet är till goda, så det är vi föräldrar som inte kan reagera så utan det är bara bra om barnen berättar, säger Patrick Cordner.

Granskningen Gamer: Övergreppen finns att lyssna på här.

Om du behöver stöd kan du vända dig exempelvis hit:  

  • Vid fara för liv: ring larmnumret 112
  • Bris: bris.se – barns telefon 116 11, vuxnas telefon 077 150 50 50