Coronakrisen

S ställer in förstamajtågen

1:18 min

Med anledning av coronakrisen ställer Sociademokraterna in alla första maj-tåg, i hela landet. Det beskedet ger nu partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

– Första maj är ju en högtidsdag för vårt parti, så det är klart att det aldrig är ett enkelt beslut. Men å andra sidan har vi hört statsministern i sitt tal till nationen att det det är viktigt att vi alla tar ansvar för för det läget som är. Då behöver vi självklart göra det som parti också, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Socialdemokraterna och LO har bestämt att fira första maj utan demonstrationståg och fysiska möten. Även första maj-tåg med färre än 500 personer ställs in, med tanke på att det nu pågår en allmän smittspridning i landet. I stället blir det ett digitalt firande, under parollen "Ett starkare samhälle", berättar partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

- Vår planering nu är att det kommer att bli ett nationellt, digitalt firande, med tal av både partiordförande Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.


Hur tror du att det här beskedet kommer att mottas av Socialdemokrater runt om i landet?

– Det är klart att några kommer säkert att bli besvikna. Det här är en dag man verkligen ser fram emot. Men jag är också övertygad om att man har en stor förståelse för att vi agerar på det sätt vi gör när det pågår en allmän smittspridning i Sverige, säger Lena Rådström Baastad.