coronaviruset

Gallerierna larmar: Myndigheter bör köpa konst nu

1:42 min

Sveriges gallerier drabbas hårt av coronakrisen. Det skriver Svenska Galleriförbundet i ett brev till kulturminister Amanda Lind på torsdagen.

Förbundet vittnar om stora ekonomiska förluster på grund av att besökare slutat komma och köpare försvunnit. Samtidigt som stora viktiga internationella mässor skjuts på framtiden eller slopas.

– Det finns stora offentliga inköpsbudgetar redan, och det viktiga är att de här inköpen inte sker i slutet av året, säger Sara Berner Bengtsson ordförande för Svenska galleriförbundet.

I skrivelsen uppmanar de till att samtliga offentliga inköpare av konst ska tidigarelägga konstinköpen, att Nationalmuseum och Moderna får mer pengar till inköpsbudget och att de köper av svenska konstnärer.

– För många är ju konst, även om man har mycket pengar, en form av lyxkonsumtion och något man drar in på i dessa tider, säger Sara Berner Bengtsson.

På Statens konstråd, myndigheten för offentlig konst, har en omorganisering skett sen i förra veckan. Konstnärer kan i nu fakturera snabbare och inköpsbudgeten för året har frigjorts, berättar Anders Olofsson, konstrådets samordnare för konstinköp.

– Nu har vi ju delat ut totalt cirka 2,7 miljoner kronor till våra konsulter för inköp av konst. Så vi tror en förstärkning av inköpsbudgeten är det effektivaste och snabbaste sättet att komma loss och stödja svenskt konstliv.