Under coronapandemin

Kommunalråd: Stoppa folk från att åka till sina fritidshus

1:37 min

Kommunalrådet i Sotenäs vill att regeringen ska agera för att stoppa sommarstugeägare att söka sig till kommunen under coronautbrottet. Vården räcker inte till, säger Moderaten Mats Abrahamsson.

– Så länge den här pandemin pågår på det sätt som den gör nu, så är det ju viktigt att människor stannar där de bor. Att de kan få vård och omsorg i sin egen kommun. Vi måste fokusera på våra egna kommuninvånare och skydda vår egen personal, säger Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sotenäs, och fortsätter:

– Vi kräver att regeringen ser över det här och försöker använda lagstiftning för att stävja det här för att skydda de olika kommunerna, kustkommunerna också i det här fallet då. Det är viktigt om vi ska nå effekt, säger Mats Abrahamsson.

Det är drygt 9 000 personer som är skrivna här i Sotenäs kommun. Nu på våren, inte minst under den stundande påskhelgen, väntas många av de 14 000–16 000 personer som enligt kommunen har fritidshus här också komma hit.

Men redan har många sökt sig hit i vårsolen. Parkeringarna utanför vissa matbutiker är tidvis lika fulla av bilar som en högsommardag.

Kommunen har tidvis varit nedringd av personer, framför allt pensionärer som är skrivna i andra kommuner men som alltså har sommarhus här, och som ansöker om den lagstadgade äldreomsorgen på den platsen som de befinner sig just nu – alltså Sotenäs kommun.

Men igår beslöt kommunen att sätta stopp för den här möjligheten med vård- och omsorg för andra än de egna kommuninvånarna. Personalen räcker inte till, på grund av pandemin.

– Det är väldigt tråkigt att vi är i den här situationen med pandemin. Men nu är vi här och då får vi lappa och laga och se till att vi har ordning i våra egna verksamheter och ta hand om våra invånare så gott vi kan, säger Mats Abrahamsson.

Och smittan riskerar spridas ännu fortare om folk kommer hit istället för att stanna hemma, där de faktiskt är skrivna, anser kommunalrådet.

I Norge har regeringen sedan en dryg vecka förbjudit norrmän att resa och bosätta sig i sina fritidshus för att milda smittspridningen.

Sveriges regering måste följa det norska exemplet och omedelbart besluta om en samma slags lagstiftning här i Sverige. Regeringen måste få folk att stanna hemma, anser Mats Abrahamsson i Sotenäs.

– Ja, att man tar till lagstiftningen då, så som man har gjort i Norge. Det kan vara ett bra sätt att komma tillrätta med det här, säger Mats Abrahamsson.