Stoppar "spökflyg"

Nytt EU-beslut: Behöver inte flyga för att behålla tider

1:23 min

Trots att allt färre flygningar till följd av coronapandemin, har flygbolag varit tvungna ha planen i luften för att få behålla sina start- och landningstider vid EU:s flygplatser. Men efter kvällens omröstning i Europaparlamentet kan flygbolagen låta planen stå på marken.

– Detta kommer innebära att flygbolagen får en större möjlighet att dra ned på sin verksamhet i mer anslutning till hur många människor som faktiskt vill flyga, utan att vara rädda att förlora sina slot-tider för nästa år, säger Miljöpartiets Jakop Dalunde, ledamot i utskottet för transport och turism.

Coronautbrottet leder till att resenärerna på EU:s flygplatser väntas minska med 67 miljoner passagerare från januari till mars. Ändå har många flygplan gått halvtomma. För om inte flygbolagen använder minst 80 procent av sina tilldelade start- och landningstider riskerar de att förlora tiderna.

Men nu har EU beslutat att häva det kravet från 1 mars till mitten av september. Varken flygbolag eller miljö tjänar på att planen ska flyga mer eller mindre tomma säger Jakop Dalunde, som hoppas att reglerna ska ändras på sikt.