Coronakrisen

Krisande hotell hyr ut till äldre i karantän

2:01 min

Hotellen i landet får allt större problem. Mellan 5 och 10 procent av rummen är uthyrda. Nu prövar hotellen nya lösningar, som att hyra ut till äldre som vill isolera sig.

– Kan vi hitta någonting positivt i det här eländet? Vi har ju tomma rum. Kan vi inte rikta oss till dem som är hårt ansatta nu? Vi erbjuder alla som är över 70, och vårdpersonal, hotellrum för 450 kronor per natt, säger David Halldén, vd på Elite Hotels.

Elite Hotels har 40 hotell runt om i landet, och 2 000 anställda varav hälften är varslade. När Ekot besöker ett av hotellen är det tomt i entrén, där det brukar vara mycket folk normalt sett.

– Vi har som alla andra i branschen drabbats av en katastrof. Det står tomma hotellrum överallt, inte bara för oss, utan för alla, säger David Halldén.

För att få in i alla fall lite pengar får vårdpersonal och personer över 70 kraftigt rabatt. Dessutom kan man hyra hotellrum månadsvis, också med rejäl rabatt. David Halldén har det inte så kul just nu säger han. Han har dubblat sin snuskonsumtion, säger han.

– Det är tufft för alla som blivit varslade nu och riskerar att komma ut i en ekonomi där det inte är lätt att få jobb.

Nio av tio hotellrum i landet står tomma just nu.

En annan hotellkedja erbjuder hotellrum som kontor för alla som inte vill eller vara på jobbet men inte kan jobba hemma. Personalen kan hyras ut, rummen kan bli vårdinrättningar om sjukhusen blir fulla eller kanske lager, står det på hemsidan.

I besöksbranschen har nu i grova drag 30 000 av 200 000 anställda varslats eller korttidspermitterats, säger Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.

– Det kan ju inte få pågå så speciellt länge till, då kommer vi inte att få se stängda hotell, bara, utan de kommer att vara konkursade i stället.