Smittspridning

En halv miljon svenskar kan redan ha smittats

2:02 min

66 personer har dött i coronaviruset i Sverige, och uppemot 5 procent av Sveriges befolkning kan redan vara smittad, enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik. Samtidigt väcks frågor om Sverige kan haft en smittspridning tidigare än vad Folkhälsomyndigheten först sagt.

Igår sa statsepidemiolog Anders Tegnell att de 66 personer som hittills hade avlidit i covid-19 i genomsnitt varit sjuka i en månad, på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens. Det väcker frågor om en samhällsspridning – det vill säga att främlingar smittar främlingar – har pågått långt längre i Sverige än vad Folkhälsomyndigheten först trott, som först den 16 mars bekräftade en samhällsspridning.

Enligt Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, är det troligt att så är fallet.

– Ja, det är mycket som pekar på det. Problemet är att vi har en fördröjningseffekt, i och med att det tar tid från att man smittar tills det att man uppvisar symtom, och sedan ännu längre tid innan man hamnar i statistiken för de som behöver intensivvård eller avlider.

Att det har skett en samhällsspridning i flera veckor tillbaka tror också Tom Britton, professor i matematisk statistik på Stockholms universitet. Enligt Brittons uträkningar kan hela 5 procent av Sveriges befolkning redan idag vara smittad.

– Tillväxttakten på dödsfall och inläggningar för intensivvård är oroväckande, det har varit en fördubbling var tredje dag. Förhoppningsvis planar detta ut lite, men en rimlig uppskattning av hur många som är smittade idag skulle vara en halv miljon, eller lite drygt, säger Britton.

Huruvida en tidigare samhällsspridning än vad man först befarat kommer påverka den så kallade smittokurvan i Sverige är däremot oklart.

– Man hamnar flera veckor efter, det är därför det är svårt att veta på förhand att de insatserna man gör verkligen har effekt. Eftersom vi vet inte effekterna förrän veckor senare.