Svag ökning

Stödet för S ökar i coronakrisen

2:04 min

Stödet för Socialdemokraterna har gått upp något under den senaste månaden. Det visar Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av en rad partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för Ekot. Men rörelserna i opinionen är små.

– Som helhet säger vi att det är ganska stabilt jämfört med februari. Det har ju inte varit någon stor politisk diskussion. Det vi ser är att den sittande regeringen stärker sig något vilket är ett förväntat värde eftersom vi ser i alla andra mätningar att regeringen har stärkt sig under coronakrisen, säger Toivo Sjörén som är opinionschef på Kantar Sifo.

Förväntat värde, säger alltså Toivo Sjörén om den marginella ökningen på 1,3 procentenheter för Socialdemokraterna i den här sammanvägda mätningen som består av mars månads resultat från förutom Sifo, även Novus och Ipsos. Partiet får nu 24,7 procent. Men frågan är om man hade kunnat förvänta sig en större ökning av väljarstödet för det största regeringspartiet i det här läget?

– Det vet vi inte. Ingen har erfarenhet av den här typen av kris och den är ju faktiskt också i sin början. Om det här sedan på längre sikt kommer att transformeras över till opinionssiffror det vet vi faktiskt inte nu. Det beror väldigt mycket på utvecklingen och förtroendet i övrigt, så det är ju samtidigt väldigt många jokrar i leken inför i april och maj, hur det kommer gå.

Vilken tilltro ska man ställa till mätningar i det här exceptionella läget?

– Det är ju läget just nu, men det kan ju vara snabba förändringar beroende på vad som händer. Drabbas vi ännu mer av ekonomin blir det kanske mycket mer debatt kring det. Ökar intensivvårdade patienter blir det kanske en annan typ av debatt.

Förutom den marginella ökningen för Socialdemokraterna är det alltså mycket små rörelser i partisympatierna. Sverigedemokraterna som ökat i de två senaste mätningarna går nu ner marginellt, från 23,3 procent till 22,1 procent.

– Det tror jag man ska förklara med att dels kommer partier som inte är i regeringsställning bort. Det är ju ett väldigt fokus på vad regeringen gör och vilka ställningstaganden de gör. Frågor som andra partier vinner väljare på, de kommer ju bort. Lag och ordning, invandringsfrågor kommer bort för Sverigedemokraterna.

Den lilla rörelse man kan se är kvinnor som går till Socialdemokraterna. Det kan delvis förklaras med att Socialdemokraterna har ett betydligt högre förtroende bland väljarna när det gäller sjukvård än vad Sverigedemokraterna har, säger Toivo Sjörén.

– Det kan påverka rörelsen. Att man sluter upp bakom sittande regering kan också förklara lite grann. Kvinnor har lite större förtroende både för myndigheter och för regering i stort. Men det är små förändringar på marginalen.