Coronaviruset

Ingen lustgas vid misstänkt smitta

1:53 min

Kvinnor som ska föda barn får inte använda lustgas om de har symtom på Covid - 19.

Lustgasen kan öka risken för att smittan sprids i rummet. Gunilla Hallberg är överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Själva förlossningen ska fortgå precis som vanligt. Hon ska få sin ryggbedövning, men inte använda lustgas. Det har man bestämt nationellt och det är också en internationell erfarenhet att lustgas ökar risken för spridning av droppsmitta, aerosolsmitta.

Det är vanligt att kvinnor tar lustgas under förlossningen, som gör det lättare att slappna av. Nu kommer de som har symtom på Covid-19 inte få använda lustgas, då det ökar risken för att personalen ska smittas.

Folkhälsomyndigheten har inte gått ut med några särskilda råd till gravida, utan säger att det är viktigt att vara försiktig på samma sätt som med alla smittsamma sjukdomar.

Hadis är gravid med beräknad förlossning i juni. Hon tänker mycket på hur hon kan skydda sig från smitta. När hon är ute och går har hon börjat använda munskydd.

– Jag är lite rädd för den här epidemin. Jag använder mask och tänker vara mer hemma. Men jag måste ju gå ut och få luft också.

Gunilla Hallberg tror att det är bra om gravida så långt möjligt försöker undvika att bli smittade av coronaviruset.

– En höggravid kvinna mår sällan bra av en övre luftvägsinfektion. Man har andra förhållanden med en stor mage i vädret. Det gäller säkert även den här infektionen. Så att hålla sig på sin kant tror jag är ett gott råd i sådana här tider.