Covid-19

”Antalet sjuka fortsätter öka”

2:23 min

Ökningen av antalet smittade av coronaviruset i Sverige, är än så länge försiktig, det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot.

– Den verkar ju fortsätta. Den är rätt försktig men det är lite fler patienter varje dag. Och signalerna från Stockholms sjukvård är ju också att man börjar, det är inte fullt på något som helst sätt, men det börjar bli ordentligt pressat.

Regeringen gav igår besked om ytterligare restriktioner som börjar gälla från och med imorgon, 29 mars och tillsvidare. Sammankomster med fler än 50 personer förbjuds.

Och nu samlar Folkhälsomyndigheten mer information som kan komma att påverka vilka nya åtgärder som kan bli aktuella, enligt Anders Tegnell.

Sen i torsdags genomförs utökade tester i Stockholmsregionen. Cirka 1000 slumpvis utvalda personer kommer att testas.

– Kanske inte med en undersökning, men framförallt om vi upprepar en till, så kommer vi ha helt andra möjligheter att tala om hur utvecklingen kommer att se ut fortsättningsvis. Och det kommer att hjälpa oss väldigt mycket att styra olika typer av åtgärder, som kanske redan görs. Framförallt är det väldigt viktigt att veta när man kan sluta med vissa vissa saker och då kommer det här att vara väldigt viktigt att ha med sig.

Baserat på prognoser som Folkhälsomyndigheten tagit fram åt regionerna rapporterar tidningen Dagens nyheter att 22.000 svenskar väntas behöva sjukhusvård vid första coronavågen.

Folkhälsomyndighetens prognos är vid värsta tänkbara scenario och säger inget om var på kurvan regionerna befinner sig eller när en topp är att vänta. Men enligt Anders Tegnell kommer prognosen uppdateras fortlöpande i samband med att Folkhälsomyndigheten får in mer information från exempelvis den undersökning man nu genomför i Stockholm.