Coronavården

Krav på skyddsutrustning sänks – personal orolig

2:30 min

Vårdpersonal oroas av att landets regioner har sänkt kraven på den personliga skyddsutrustningen – munskydd ska till exempel inte vara standard. Enligt vad Ekot erfar så kommer också Folkhälsomyndigheten att uppdatera rekommendationerna i enlighet med regionernas beslut.

– Då skulle man ha mynskydd med hepafilter, mössa, visir, långärmad skyddsrock, gummistövlar, handskar som tejpades fast på den långärmade rocken, och nu i dagsläget – bara några veckor senare – då ska vi arbeta enligt basala hygienrutiner, säger Mia Lehtonen, sjuksköterska på Karolinskas bemanningscentrum och förtroendevald för Vårdförbundet, som jämför med hur det var för bara några veckor sedan.

Det handlar om att personalen nu i princip ska ha samma skyddsutrustning som vid vård av patienter med vanlig influensa – handskar, förkläde, munskydd och visir, och att händer och armar spritas efteråt.

Vid vissa moment, som när man till exempel suger luftvägarna på en patient, ska andningsskydd användas. I Region Skåne gäller de nya rutinerna sedan en dryg vecka, säger smittskyddsläkaren Eva Melander:

– Vi har förhållit oss till den kunskap som nu kommit fram om hur viruset smittar och hur smittsamt det är.

Samma förändring har gjorts i bland annat Region Stockholm. Sjuksköterskan Mia Lehtonen känner sig osäker på att det finns tillräckligt med evidens, och många i vården misstänker att det är den stora bristen på skyddsutrustning som ligger bakom.

– Om det är så att det skulle finnas helt obegränsat med skyddsutrustning – att det finns långärmade skyddsrockar, massor munskydd och visir, och vi vet att det inte kommer ta slut – då skulle inte den här diskussionen om ändrade riktlinjer kommit upp över huvud taget, säger Mia Lehtonen.

Men Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, anser att övergången till vanliga rutiner för utrustning i stället ökar säkerheten:

– Det har blivit en extrem överanvändning, och därför ser vi faktiskt tvärtom en patientsäkerhetsrisk och personalsäkerhetsrisk, när man använder skyddsutrustning för ofta eller i felaktiga situationer och av personal som inte är van vid skyddsutrustning.

Nu väntar landets regioner på att även Folkhälsomyndigheten snabbt ska ändra sina rekommendationer.

– Det är jätteviktigt för oss, för även om Folkhälsomyndigheten skriver en rekommendation, så är det ändå en nationell myndighet som ställer sig bakom det här tänket.