Coronapandemin

EU-kommissionen lägger fram stimulanspaket

1:22 min

EU-kommissionen ska lägga fram ett nytt stimulanspaket för
att ge stöd till ekonomin efter coronapandemin. Det meddelar EU-kommissionens ordförande.

– För att säkerställa ekonomisk återhämtning kommer kommissionen att föreslå förändringar i förslaget till långtidsbudget, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande som skickades ut sent i går kväll.

Förändring skulle innefatta någon form av stimulanspaket för att ge stöd till ekonomin som drabbats hårt av de nedstängningar som skett i spåren av coronautbrottet.

När kommissionen ska presentera ett konkret ändringsförslag och hur omfattande stimulanspaketet kommer att vara är oklart. Men sannolikt kommer det innebära en större EU-budget totalt sett för åren 2021-2027.

Kommissionen har tryckt på för att medlemsländerna ska enas om en ny långtidsbudget som sätter EU:s ekonomiska ramar för de kommande sju åren.
Men medlemsländerna har inte lyckats komma överens. Fattigare EU-länder har velat se en större budget medan en mindre grupp sparsamma länder som Sverige tillhör vill dra ned på nivån.

Regeringens mantra har varit att den svenska avgiften måste hållas nere och att EU:s budget inte ska öka.

Frågan är om den svenska hållningen kan mjukna när det handlar om att ge stöd till länder som drabbats hårt av coronaviruset.