Covid-19

Uppgifter: Regeringen planerar fler tester

2:19 min

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill se masstester för covid-19 i Sverige. Och socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen jobbar för att fler ska kunna testas inom kort.

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se en bred testning av covid-19 i Sverige för att rädda den svenska ekonomin. Det är i första hand människor med samhällsviktiga arbeten, till exempel inom vården, som ska prioriteras.

Tanken är heller inte att lyfta några av de restriktioner som regeringen har satt upp. Kristersson vill nu att myndigheterna ges uppdraget att prioritera arbetet med att ta fram mer testutrustning, som är en stor bristvara internationellt.

Socialstyrelsen har redan som en del i sitt uppdrag att styra inköpen av testutrustning, men socialminister Lena Hallengren meddelar nu att regeringen verkar för att fler ska kunna testas i Sverige:

– Inom kort kommer vi att återkomma om hur den strategin ser ut.

Enligt uppgift till Ekot planerar regeringen att ge uppdrag till Folkhälsomyndigheten att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagning för covid-19. Lena Hallengren vill inte kommentera något om detta i nuläget. Det har höjts röster om masstestning, men det är än så länge oklart om det är det beslutet innebär.