Coronaisolering påfrestande för barnfamiljer i Tyskland

4:55 min
  • Stora barnfamiljer i Tyskland har svårt att klara vardagen när förskolor, skolor och arbetsplatser hålls stängda i coronatider.
  • Hushåll med många barn kan inte handla tillräckligt med mat och många tvingas trängas på en liten yta.
  • Hör reportage av Caroline Salzinger, Tysklandskorrespondent, som träffat Elisabeth Müller, ordförande i en förening för barnrika familjer, och själv sexbarnsmamma.

Vid kassorna i en lite större livsmedelaffär i västra Berlin har två kunder börjat tjafsa. Kassakön sträcker sig igenom mer än halva affären, inte för att det är så väldigt mycket folk, såhär på tidiga eftermiddagen, utan för att säkerhetsavståndet spjälkar upp kön. En man, med lite mjölk, pasta och frukt i sin varukorg, ställer sig emellan två damer som lydigt placerat sina kundvagnar vid de upptejpade avståndsmarkeringarna och konflikten är ett faktum.

Till skillnad från hur det såg ut under de första dagarna efter att restriktionerna införts så är hyllorna i livsmedelsaffärerna här nu mestadels påfyllda, till och med toalettpapper kan man hitta med lite tur. Men många affärer har infört gränser för hur mycket man får handla av vissa varor, för att förhindra hamstring, nästan alla har satt upp skyltar vid vissa varor. Tänk på andra, köp inte mer än du behöver står det vid pastahyllan i den här affären, till exempel.

Också förbundskansler Angela Merkel riktade sig direkt till de som handlar mer än sitt behov i sitt första TV-sända tal till nationen häromveckan.

– Att hamstra är djupt osolidariskt, sa Angela Merkel.

Dagen efter det historiska TV-talet, dök det upp bilder i pressen på förbundskanslern när hon handlade i sin lokala livsmedelsaffär, fortfarande iklädd den kornblåa byxdressen hon bar när hon talade till tyska folket, med duschtvål, några flaskor vin och ett föredömligt litet paket toalettpapper i kundvagnen.
Men allt fokus på hamstrande av livsmedel har blivit till ett riktigt problem för familjer med många barn. Det säger Elisabeth Müller, ordförande och en av grundarna för Föreningen för barnrika familjer i Tyskland och själv mamma till 6 barn. Föreningen har 30.000 medlemmar, och de senaste två veckorna har det strömmat in samtal och meddelanden från förtvivlade familjer som stött på hinder, när affärerna till exempel begränsar hur mycket pasta eller ris man får köpa.

– Ett eller två paket räcker inte långt om du har fem, sex eller sju hungriga munnar därhemma, säger Elisabeth Müller.

Föreningens telefonsvarare och facebooksida svämmar över av vittnesmål från föräldrar som inte bara misstänkliggjorts utan till och med mött aggressivitet när de handlar för familjen helt normala mängder av till exempel mjölk. Jag har så många medlemmar som är rädda för att gå och handla nu, säger Elisabeth Müller.

– Vissa föräldrar går och handlar varje dag istället för att veckohandla, eller så tar de med sig flera av barnen för att kunna motivera sina inköp, fastän det går rakt mot myndigheternas råd om att minska sociala kontakter, säger Elisabeth Müller.

Därför har föreningen nu börjat utfärda intyg på att medlemsfamiljerna har tre eller fler barn i hushållet. På bara några dagar har man skickat ut 350 intyg och Elisabeth Müller berättar att hon och de andra i föreningen nu jobbar i princip dynet runt. Problemen för de stora familjerna begränsar sig förstås inte bara till inköp av livsmedel. Sedan skolorna stängde ska barnen undervisas hemma, har man många barn i olika åldrar är det extra utmanande. Dessutom ökar den psykiska pressen när stora familjer måste samsas på en liten yta, länge, kryddat med en växande oron för ekonomin.

Elisabeth Müller berättar om familjer, där båda föräldrarna över en natt blivit av med jobb och uppdrag. Den tyska regeringen har lagt fram ett räddningspaket av historiska proportioner, där också lättnader för familjer ingår, men utmaningarna är ändå enorma när många nu måste ansöka om försörjningsstör och extra barnbidrag för första gången.

– Tack och lov finns stödet, men många behöver hjälp för att söka det, säger Elisabeth Müller, som kallar de införda restriktionerna för ett gigantiskt socialt experiment.