Mot coronaviruset

Finland förlänger och skärper restriktioner

0:27 min

Finlands begränsningar för att stoppa spridningen av coronaviruset förlängs och skärps – med stängda restauranger och striktare gränskontroll.

Slutdatum för alla tidigare åtgärder skjuts upp med en månad, från den 13 april till den 13 maj, meddelar partiledarna i den finländska regeringen vid en presskonferens enligt finländska medier.

Det handlar bland annat om att skolundervisningen ska ske på distans, ett förbud att samlas fler än tio personer och skärpta gränskontroller.

Det handlar också om avspärrningen av landskapet Nyland – där huvudstaden Helsingfors ligger – där poliser och militär håller koll på vilka som vill passera.

Till detta lägger regeringen ytterligare åtgärder. All person- och passagerartrafik med färjor till och från landet stoppas och begränsningarna av vilka som får passera gränsen i nord och väst blir också mer långtgående.

Alla landets restauranger, kaféer och barer kommer dessutom behöva hålla stängt från måndag kväll till den sista maj.

Regeringens nya påbud behöver klubbas igenom av Finlands riksdag innan de träder i kraft. Där har det breda koalitionsstyret majoritet.

Avspärrningarna syftar till att hejda coronavirusets spridning. I princip är det förbjudet att resa mellan Nyland och resten av Finland sedan i lördags, men det finns en rad undantag, exempelvis om man har viktigt arbete att utföra eller varor att leverera. Åtgärderna skulle från början gälla i tre veckor.

På måndagsmorgonen, den första vardagsmorgonen sedan beslutet, rapporterades långa bilköer ringla längs vägarna mot huvudstaden.

Polisen har gått ut med en uppmaning till pendlare och resenärer att påbörja sina resor tidigare på morgonen och att i möjligaste mån undvika att ta bilen till Helsingfors, rapporterar Yle.

Av de totalt 13 dödsfallen som skett i Finland till följd av virussjukdomen covid-19 har tio skett i Nyland. 143 coronasmittade personer vårdas på landets sjukhus och 49 av dem får intensivvård, enligt Institutet för hälsa och välfärd.