EVAKUERADE SVENSKAR

Jenny kom hem med sista planet

2:10 min

Fortfarande sitter tiotusentals svenska medborgare fast utomlands, efter reseförbud och inställda flyg i coronapandemins spår.

Svenska UD sa först att man inte aktivt kunde hjälpa svenskar hem, men nu görs ändå försök att få hem en del med hjälp av andra länders flyginsatser.

Jenny Mattsson och hennes sambo landade i går kväll i Frankfurt, efter att ha kommit med ett tyskt flygplan från Uruguay.

– Det känns skönt att komma med det som man i alla fall tror är det sista planet från Latinamerika på ett ganska bra tag

Så säger Jenny Mattsson, som åkte till Uruguay innan reseförbuden började gälla och världen stängdes.

Hennes sambo är därifrån, de har hus, familj och vänner där, så resan Stockholm Montevideo tur och retur har de gjort många gånger, utan några konstigheter.

Men när coronaviruset på allvar började svepa över världen, gränser bommades igen och flygplan blev ståendes på marken, ja, då var de plötsligt fast på andra sidan jordklotet.

– Det blev än lite längre resa än planerat när alla plan plötsligt ställdes in med kort varsel, säger Jenny Mattsson.

Men i måndags kväll lokal tid lyfte de så till slut, i ett plan chartrat av den tyska staten, som anlitar flygbolaget Lufthansa för att få hem sina medborgare runtom i världen. Och låter andra följa med i mån av plats.

– Vi var ungefär 400 personer ombord, mest tyskar, men också en del svenskar, kanske 20-25 stycken.

Svenska UD förhöll sig först rätt så kallsinnigt till att hjälpa medborgare hem efter coronautbrottet, men förhandlar nu med andra länder för att även svenskar ska få plats på deras flygplan, mot egen betalning förstås.

– Alla ombord hade själva betalat sina biljetter.

Jenny Mattsson är nöjd med hur hon bemöttes på den svenska ambassad hon sökte sig till för praktisk hjälp.

– Sveriges ambassad i Buenos Aires, i Argentina, som är den närmaste svenska ambassaden, har hjälp till jättemycket, verkligen, för att förmedla kontakter med de länder som har satt in flyg för att evakuera sina medborgare, säger Jenny Mattsson.

Väl framme på Frankfurts flygplats kontrollerades Jenny och hennes sambo noggrant innan de släpptes igenom gränskontrollen.

– Vi var tvungna att visa våra flygbiljetter till Sverige, annars hade vi inte släppts in av tyskarna.

Och om allt går som planerat landar Jenny Mattsson och hennes sambo i Sverige idag.

– Vi tar oss vidare till Sverige med ett plan härifrån Frankfurt. Det ska bli väldigt skönt att komma hem, även om jag tror att smittläget är betydligt värre i Stockholm än vad det var i Montevideo när vi lämnade, säger Jenny Mattsson.