Fler kunder

Butiker för hemmafix ser uppsving i coronakrisen

2:05 min

Ekot har ringt runt till 20 butiker som säljer allt ifrån brädor och skruvar till färg och tapeter, och alla har märkt av fler kunder den senaste månaden.

Ann-Charlotte Svanberg är en av delägarna till en butik som säljer färg och tapeter i Lysekil och hon säger att mars månad varit den bästa marsmånaden på åratal.

– Det har varit jättebra, i alla fall på tio år. Vi har fått ett uppsving, säger Ann-Charlotte Svanberg.

Någon timmes bilresa från Färgbolaget i Lysekil ligger Bovallstrand och där har Sotenäs trä en av sina försäljningsanläggningar med vd:n Håkan Erlandsson.

– Det rullar på bra tycker jag. Bygghandelsbranschen har haft många år med en positiv tillväxt och det har fortsatt uppåt. Vi ser inga direkta avmattningar på gång. Vi ser en ökad närvaro utav kunder. Det är mycket folk ute i våra stugor och det gör att vi får mycket folk i våra anläggningar, säger Håkan Erlandsson.

Ekot har ringt runt till 20 olika butiker som säljer allt ifrån brädor och skruvar till färg och tapeter i Västra Götaland och Halland. Både mindre nischade butiker och större så kallade byggmarknader.

Alla uppger samma sak. Nämligen en fortsatt uppgång av en bransch som växt stadigt de senaste åren.

Siffror som nämns är ökningar i försäljningen med mellan fyra och 20 procent under mars månad, jämfört mars månad i fjol. Det här är alltså mitt under den rådande coronakrisen som drabbat åtskilliga branscher mycket. Företag efter företag har varslat anställda om uppsägningar. Många har också blivit korttidspermitterade.

Enligt Ann-Charlotte Svanberg i Lysekil beror det på att folk är hemma mer, antingen jobbar hemifrån eller sitter i hemmakarantän och på att många ägare till fritidshus söker sig just dit när de är lediga eller uppmanas att jobba på distans. Folk får då helt enkelt mer tid att uppsöka sådana här butiker som färgaffärer.

– Det är ruljans hela dagen, inte bara på lunchraster och kvällar. Det är nog många som kommit till sina stugor. Sedan måste det ju vara de som jobbar hemma, för det är ju mycket mer folk, säger Ann-Charlotte Svanberg.

Håkan Erlandsson på Sotenäs trä säger att ruschen som brukar vara för privatkunderna vid påskhelgerna, börjat tidigare i år

– Vi ser snarare en form av tidigareläggning. Vi ser en säsong som kommit snabbare till oss. Vad det beror på, om vi får det under en längre period, eller om det är att vi kommer att gå i en högre takt hela våren, det vet inte jag. Jag hoppas ju att det ska hänga i, säger Håkan Erlandsson vid Sotenäs trä.