Coronakrisen

100 miljoner till barn och kvinnor

1:30 min

Regeringen och samarbetspartierna lägger nu 100 miljoner kronor i den nya extrabudgeten som ska gå till barn- och kvinno-organisationer. Pengarna behövs för barn och kvinnor som blir extra utsatta i samband med Corona-krisen.

– Problemen uppstår när man har mindre kontakter med omvärlden. Gymnasieskolan håller stängt, vi ser att många barn hålls hemma från grundskolan och vi ser en ökad oro hos barn och kvinnor för utsatthet, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Det var på ett extrainsatt regeringssammanträde i morse som beslutet om extra pengar togs. Detaljerna om hur de fördelas är inte klara än, men Nyamko Sabuni säger att BRIS och kvinnojourer är självklara mottagare.

Ett exempel på problem som ökar vid kriser är alkoholmissbruk. Det drabbar både barn med missbrukande föräldrar och redan våldsutsatta kvinnor. Men det kan också handla om otrygghet som uppstår i många hem nu när virusspridningen dominerar det offentliga samtalet.

– Många barn idag ser väldigt mycket nyheter. Men större delen av nyheterna är inte anpassade till barns förståelsegrad och det är inte alla barn som har en vuxen att prata med. En del pengar kommer att användas till att barn ska få information som är anpassad till deras egen uppfattningsgrad.