Coronakrisen

Telia lämnar ut mobildata till EU

1:50 min

Information om hur svenska mobilkunder rör sig runtom i landet ska nu hjälpa till att spåra coronavirusets spridning. EU-kommissionen kommer att hämta mobildata från operatören Telia

Data som visar hur svenska mobilkunder har rört sig ska hjälpa EU-kommissionen att spåra coronavirusets spridning.

– Vi kommer att dela med oss av anonym och aggregerad statistik om hur grupper av människor reser i samhället. Hur många som har rest mellan Stockholm och Södertälje på en dag, till exempel, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia.

EU-kommissionen har ännu inte uttryckt exakt hur samarbetet ska gå till, men det står nu klart att Telia blir den svenska leverantören av mobildata till Bryssel.

Datan visar inte hur individer rör sig, men däremot hur folkflödena har sett ut under en viss tidsperiod.

Den sortens information har inte tidigare delats svenska Post- och telestyrelsen. Men Telia har sedan en tid tillbaka en kommersiell tjänst som bygger på samma information.

– Den är baserad på helt anonym och aggregerad data. Det är inte en speciellt precis positionering utan man kan bara se stora rörelser i samhället, säger Kristofer Ågren.

EU-kommissionens idé är att analysera hur folk har rört sig, vilken påverkan till exempel utegångsförbud har haft och hur rörelsemönstren inom Europa påverkar virusets spridning.

– Vi säkerställer att datan endast används för detta, endast används medan krisen pågår och endast delas med kommissionens gemensamma forskningscentrum. Medlemsländerna får se resultaten, inte datan, säger Johannes Bahrke, talesperson för EU-kommissionen, till Ekot.

Efter coronakrisen ska EU-kommissionen radera datan, säger han. Målet är att inhämta mobildata från samtliga medlemsländer.