Från 9 år.

Sekt-thriller för mellanstadieläsaren i "Familjen"

1:49 min

Isolering har vi fått känna på nu, men självvald isolering för att hålla världen borta – ja, det är något helt annat och ett ovanligt ämne i mellanåldersboken. Viveca Bladh har läst "Familjen" av Cecilia Lidbeck.

Ella dyrkar Far. Far med stort F, som med leder familjen, kan allt om den stora Kollapsen som är på väg och hur de vuxna och alla elva barnen ska klara sig på Gården.

Fars ord är lag och han leder familjen, medan resten av världen håller på att gå under i förgiftningen som pågår och som resten av mänskligheten är okunniga om. Och detta får Ella att känna sig trygg.
Hon får skolundervisningen hemma, men mest av allt jobbar hon med att samla mat, ta hand om syskonen och djuren. Bara Far får ha kontakt med världen utanför stängslet och det är han som ser till att köpa det som inte Gården kan ge för pengar, som handarbeten från Gården ger.

Detta är som en "Allt jag har lärt mig" av succéförfattaren Tara Westover som beskrivit sin erfarenhet av en totalitärt styrd familj.

Det här är en nervkittlande bok - och otäck, och Cecilia Lidbeck får en precis att förstå. För vem är inte orolig för vad gifter och utsläpp gör med miljön, men vad är sanning? När Ella möter Jack vid stängslet undrar man: vem kommer att klättra över?