Coronasmittan

Mindre illa än väntat i Göteborg

1:46 min

I Göteborg har coronasmittan hittills gett betydligt färre svårt sjuka patienter än vad sjukvården själv hade räknat med.

Ekot träffar Per Karlsson, förste chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, på onsdagseftermiddagen.

– Kurvan går flackare än vad vi primärt befarade, vilket vi är väldigt glada för. Vi hade trott att vi skulle ha betydligt fler intensivvårdspatienter idag än vad vi har, säger han.

För elva dagar sedan räknade Sahlgrenska Universitetssjukhuset med att coronautbrottet nu, runt den 1 april, skulle nå en topp. Enligt ett huvudscenario skulle man nu ha 75 intensivvårdspatienter på sjukhuset, men klockan 13 på onsdagen var de 23.

Även antalet inlagda mindre svårt sjuka covid-19-patienter är mycket färre än befarat, och det fältsjukhus som stod klart i Göteborg i förra veckan har än så länge inte behövt användas.

Per Karlsson räknar fortfarande med lika många svårt sjuka på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men spridda över en längre tid.

– Ja, det är så vi ser det.

Det här har man pratat om länge att försöka flacka ut kurvan så att det inte blir den där extrema toppen som är svår för er inom sjukvården att hantera. Kan man säga att ni har lyckats med det här i Göteborg?

– Jag tror att det är för tidigt att säga. Det är flackare än vad vi primärt hade befarat, och det är bra. Det är säkert många åtgärder ute i samhället som har gjort det, men också att vi på sjukhuset har lyckats att separera smittade från inte smittade. Så jag tror att vi har lyckats rätt bra.

– Men det är alldeles för tidigt för att blåsa faran över. Vi försöker ta höjd för att vi kan utveckla en motsvarighet till ett Stockholmsscenario om 1-2 veckor. Vi måste verkligen vara på tå, utbilda och jobba vidare för att klara det, säger Per Karlsson.