Ekots kartläggning

Virus på äldreboenden i stora delar av landet

2:01 min

Den svenska strategin för att bromsa spridningen av Coronaviruset går till stor del ut på att skydda de äldre. Ekots kartläggning visar att minst 90 kommuner hittills haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.

Äldreboendet Liljegården i Enköpings kommun i Uppland har haft sex bekräftade fall. Katarina Löfberg, enhetschef på boendet, tror att det kan vara fler.

– Det tror jag absolut att det är fler, det är ju sex stycken som är diagnostiserade och sedan är det fyra till som har visat symptom, säger hon.

Även fyra i personalen har testat positivt för covid-19, men hur smittan kom in på boendet kan Katarina Löfberg inte svara på. Både personal och boende insjuknade inom loppet av ett dygn.

Tidigare i veckan beslutade regeringen att införa ett totalt besöksförbud på landets samtliga äldreboenden för att skydda de äldre från coronaviruset. Men på många platser har viruset redan kommit in, visar Ekots kartläggning.

43 kommuner har under veckan uppgett till Ekot att de nu har haft bekräftade fall på äldreboenden i kommunen. Ytterligare 51 säger att de nu haft misstänkta fall på kommunens äldreboenden.

Många fall finns i Stockholmsregionen. Solna rapporterar 28 bekräftade fall.

Men det finns bekräftade och misstänkta fall på äldreboenden över stora delar av landet. Norrköping säger sig ha 13 bekräftade fall och ytterligare 24 misstänkta fall.

På Liljegården i Enköpings kommun, väntar man fortfarande på att fler äldre ska testas, säger Katarina Löfberg.

– Provtagningsteamet som ska finnas i regionen har inte dykt upp än.  Vi har anmält att vi har kunder med symptom för en och en halv vecka sedan, säger hon.

På Liljegården är man inte ensam om att misstänka att fler än de som testas är sjuka i covid-19. Flera kommuner uppger att det inte är självklart att testa alla boende med symptom på covid-19. Resursbrist är ett av skälen som anges.

Men flera anger också att om det finns indikationer på att någon kan ha covid-19 på boendet så betraktar man alla med symptom som smittade, vilket får konsekvenser för hur man använder skyddsutrustning och liknande.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, som gång på gång upprepat att vi måste skydda de äldre, säger så här om Ekots kartläggning:

– Det här stämmer rätt bra med de intrycken vi får när vi pratar med regionerna. Det låter som att ni har hamnat på ungefär samma resultat som våra uppgifter, säger han.

Du har ju gång på gång upprepat att vi måste skydda de äldre men om det nu finns smittade eller misstänkt smittade på så många äldreboenden i Sverige har vi verkligen lyckats hålla smittan borta då?

– Nej, det har det ju uppenbarligen inte gjort. Det är precis det vi försöker förhindra på alla möjliga sätt. Det är möjligt att det inte går att förhindra helt och hållet. Nu tar staten till ytterligare ett steg och förbjuder besök överhuvudtaget, utom i extrema undantagsfall, och den här enkäten talar väl för att det kanske så vi måste göra, tyvärr, säger Tegnell.