Minst 29 boenden

Coronasmitta på vart tredje äldreboende i Stockholm

2:09 min

På en tredjedel av alla vård- och omsorgsboenden i Stockholms stad har en eller flera boende smittats av coronaviruset. Det bekräftar Stockholms stadsledningskontor till Ekot. 
– Det är klart att det börjar öka men vi gör allt för att det inte ska börja öka, säger Raili Karlsson som är avdelningschef på äldreförvaltningen i Stockholm stad.

Det handlar om minst 29 vård- och omsorgsboenden i Stockholms stad där en eller flera boende har smittats av coronaviruset. Siffran förväntas stiga då rapporteringen släpar något efter.

Elisabeth Antfolk är ordförande för fackförbundet Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad och hon menar att situationen är kaotisk.

– Det saknas skyddsutrustning. Det finns inte handsprit. Det finns inte förkläden. Det är oklart från den ena stunden till den andra om man ska ha munskydd eller inte när man går in till de gamla. Och det finns inte tvål att tvätta sig med på alla boenden.

Enligt fackförbundet Kommunal är sjukfrånvaron även hög på flera av de drabbade boendena. På vissa boenden är 40 procent av personalen sjukskriven enligt Kommunal. Elisabeth Antfolk ser även en viss skillnad mellan äldreboenden som drivs i kommunal respektive privat regi.

– De kommunala boendena har inte samma akuta brist på skyddsutrustning för personalen. Det är den primära skillnaden.

Enligt Raili Karlsson, avdelningschef på äldreförvaltningen i Stockholms stad, har man även ett antal bekräftat coronasmittade i personalen, men hon säger att situationen är under kontroll.

– Vi vet alla att det kommer bli värre, men jag känner mig trygg i att vi har en fungerande organisation.