RECENSION – FILM

"En kolibris liv" - finstämt om osynliggjort flickliv i Sydkorea

2:46 min

Film från Sydkorea är mer än bara Oscarsvinnaren "Parasit". Kim Boras film "En kolibris liv" är ett känsligt vardagsporträtt av en fjortonårig flicka som tycks osynlig både i skolan och hemma. Den utspelas sommaren 1994 i skuggan av fotbolls-VM.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: En kolibris liv
Regi: Bora Kim
Manus: Bora Kim
Skådespelare:
Genre: Drama
Betyg: 3 av 5

Eun-hees syster har gömt sig i garderoben när pappan går runt och ropar efter henne i lägenheten. Hon ska egentligen gå på extraundervisning efter skolan, men är helt omotiverad. Man ser henne lite suddigt i förgrunden när hon passerar sin lillasyster, där hon sitter och pluggar vid skrivbordet. På väg ut och bort mot pojkvänner och karaokebarer, i minimal jeanskjol och hörlurar. Familjens revoltör.

”En kolibris liv” följer den blyga lillasystern Eun-hee tätt i hälarna, egentligen är det bara kameran som ser henne, hon är lika osynlig i skolan som hon är hemma. Livet försiggår i ett slags glaskupa med ritblocket som livlina. Och en hemlig pojkvän.

Vikten av utbildning är det mantra Eun-hee och hennes syskon matas med. Men hon är tyst på lektionerna och har uselt självförtroende. Hennes mamma däremot, var en studiebegåvning som inte fick fortsätta i skolan, och nu ägnar långa arbetsdagar åt att tillverka och sälja mjuka riskakor tillsammans med sin man. Långt ner på statustrappan.

De sydkoreanska filmer jag har sett handlar nästan alltid om klass, oftast om den stereotypa västinfluerade livsstil med konst och fina viner, som överklassen iscensätter, betraktade av tjänstefolket som i ”Parasit”. Men i ”En kolibris liv” är det goda livet bara en ouppnåelig hägring. Vi lämnar aldrig loftgångarna och snabbmatsköket. De långa arbetsdagarna tömmer föräldrarna på all känslomässig kraft. ”En kolibris liv” vågar stanna i den här vardagliga kärlekslösheten, det gör det till en ovanlig och modig film.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sverigesradio.se