Coronakrisen

Hemtjänsten – ansträngt läge i många kommuner

2:24 min

Idag har Ekot rapporterat om att över 90 kommuner hittills haft bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 på kommunens äldreboenden. Men även inom hemtjänsten behöver kommunerna hantera smittan, det visar Ekots kartläggning.
På förmiddagen höll Stockholms stad presskonferens om det ansträngda läget. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vädjade om mer skyddsutrustning till kommunen

– Det är ett väldigt ansträngt läge. Vi kan leverera nu till verksamhet som har konstaterad smittspridning. Men som också konstaterad smitta och misstänkt smitta, men det är klart att vi behöver leveranser och det har vi påtalat flera gånger.

Hur går det med det?

– Vi ser inte de leveranser som vi skulle behöva. Vi förlitar oss på Stockholms universitet och doktoranderna som tillverkar handsprit och vi har vårt eget stadsbyggnadskontor som 3-printar skyddsvisir.

Men det är inte bara Stockholm som har coronasmittade på sina äldreboenden och inom hemtjänsten. Ekots kartläggning visar att över 90 kommuner hittills haft bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 på kommunens äldreboenden. Och även inom hemtjänsten behöver kommunerna hantera smittan, 63 kommuner har svarat ja på Ekots fråga om de hittills haft bekräftade eller misstänkt smittade bland de äldre som har hemtjänst i kommunen.

Det handlar det till exempel om Borlänge, Mölndals och Jönköping. Eskilstuna kommun uppger att de i början av veckan hade 3 bekräftade och 30 misstänkta fall inom hemtjänsten.

Elisabeth Antfolk och är ordförande för Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholms stad och hon får många rapporter om personal utan tillgång till skyddsutrustning.

– Om jag som personal går oskyddad in till någon och det man vet och har lärt sig om corona de senaste veckorna, det är att i vissa fall får man symptom och i vissa fall får man det inte, det är klart att vi som personal utgör en risk mot den gamla vi träffar.