Just nu känns musiken ännu viktigare

Anna-Karin Larsson, områdeschef för musiken på Sveriges Radio skriver om behovet av musik och liveuppleveser just nu. I en tid när vi inte kan träffas som vanligt och konserter och uppträdanden ställs in gör Sveriges Radio flera insatser för att nå ut med musiken direkt till lyssnarnas hem.

Musik är en stor och viktig del av Sveriges Radios samhällsuppdrag och en av de starkaste drivkrafterna till våra lyssnares val av radiokanal. Just nu, i tider av oro behövs musiken extra mycket. Det sitter idag många människor hemma och utbudet av kultur och musik är begränsat när den där konserten man hade väntat länge på och sett fram emot kanske inte blev av.

Därför fyller vi en viktig funktion både med musiken i P2, P3 och P4 där vi bland annat kan agera som Sveriges konserthus med direktsända konserter som vi genomför utan publik i Berwaldhallen. Därifrån får vi höra Sveriges Radios egna ensembler, Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören direkt i P2. Det är nästan en världsunik möjlighet vi har och vi är glada att vi trots utmanande tider kan göra detta. Jag återkommer till hur det går till.

Nya och gamla initiativ för att ge lyssnarna liveupplevelser

Den levande musiken är alltid en självklar del av vårt utbud, men just nu känns den som sagt viktigare än någonsin. Vi är en av de få platser där vi trots de utmaningar samhället står inför ändå kan erbjuda ett liveinnehåll, visserligen inspelad utan publik i studion, men med publiken gemensamt lyssnade på olika platser runt om i landet. Vi känner att det är angeläget.

Vi har därför ökat livemusikerbjudandet i P3 och beslutat att öka antalet bokningar till P3 Session. I P3 Session bjuder P3 in Sveriges artister för att spela egna låtar och unika covers. För den som missar livesändningen finns låtarna kvar som klipp i P3:s sociala medier och som ljud i Sveriges Radio Play-appen och på webben.

I P3 finns också möjligheter för publiken att önska musik och skicka sina musikhälsningar till nära och kära som man inte kan träffa just nu. Vill just du som läser det här önska en egen låt så skriv dina låtönskningar med en utförlig motivering på varför du vill ha just den låten och sms:a till 72250. Läs mer om det här.

I P4 är alltid musiken en viktig del av innehållet och det är en blandning av våra spellistor och liveframträdanden som till exempel vår musiktävling P4 Nästa som ger nya artister chansen att slå igenom. 2020 års inskickningsperiod för P4 Nästa har just stängt och vi har ett angenämt arbete framför oss att välja bland det stora antalet inskickade bidrag. Vi har i år fått in 1150 bidrag.

Men flera P4-kanaler erbjuder också liveframträdanden regelbundet. Till exempel sänder P4 Stockholm varje vecka ”Musikplats Stockholm”. Det brukar vara en lång kö utanför liveframträdandena i radiohuset i Stockholm. Det är inte möjligt idag då vi inte spelar in några program inför publik. Men det stoppar inte P4 Stockholm. De kör vidare med Musikplatsen utan publik i studion. Förra veckan spelade Felix Sandman och på fredag spelar Dotter. Lyssna själv i radion, här på webben eller i appen Sveriges Radio Play.

Men det läget vi befinner oss i har också skapat nya samarbeten och initiativ. Ett exempel på detta är P4 Dalarnas livescen som just nu sänder minikonserter med artister från Dalarna. Det blir till exempel konserter med Stiko Per Larsson från Leksand och Borlängebandet Raketklubben. Ni hittar allt här.

I P2 finns musik dygnet runt när man lyssnar på kanalen i våra digitala kanaler. Även i Klassisk morgon finns plats för alla att önska musik och resten av dygnet finns möjlighet till avkoppling och nya musikaliska upptäckter av klassisk musik, jazz och folkmusik. Vi är glada att kunna erbjuda den bredden.

Vi har fått en del förslag att bara spela svensk musik under en tid. Det kommer vi dock inte att göra, vi märker att vår publik vill ha ett blandat utbud som inkluderar även utländska artister. Vi spelar redan idag en stor andel svensk musik i samtliga musikbärande kanaler och det kommer vi fortsätta med. Med ökningen av livespelningar med svenska artister i P3 och lokala artister i P4 så kommer dock denna andel också öka under en tid.

Vi har också fattat beslutet att det är fritt att licensiera vårt material för icke-kommersiellt bruk under april och maj, för att på så sätt hjälpa till exempel enskilda kulturarbetare som vill nå ut till sin publik med material Sveriges Radio spelat in.

Berwaldkonserter i nytt format

I helgen kan man också gå på konsert i Berwaldhallen/P2 igen när symfoniorkestern och ett flertal solister framför bland annat framför Lars-Erik Larssons Förklädd gud.

Redan under de två senaste fredagarna har vi spelat konserter utan publik i salongen vilket vi fortsätter med så länge vi kan. Vi samsänder under den här perioden våra P2-sändningar med bild på Berwaldhallen Play.

För två veckor sedan blev det en nedbantad variant av Beethovens trea som Radiosymfonikerna och solist Peter Mattei framförde. Konserten finns att lyssna på här även i efterhand.

Förra veckan spelade Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören bland annat musik av Johannes Brahms och Igor Stravinsky. Den folkkära skådespelerskan Stina Ekblad medverkade som recitatör i Stravinskys Historien om en soldat. Även denna finns tillgänglig att lyssna på i efterhand.

Vi har fått anpassa hur vi genomför konserterna. Sveriges Radio och Berwaldhallen har infört flera restriktioner för att säkra vår verksamhet och när det gäller orkestern har vi också anpassat oss ytterligare. Vi spelar till exempel med en mindre orkester för att kunna öka avståndet mellan musikerna. Vi hoppas kunna fortsätta med detta så länge det bara går. Publikresponsen de senaste veckorna har varit otrolig och vittnar om vikten av att kunna erbjuda denna typ av utbud.

För det är precis som Stina Ekblad sa innan förra veckans konsert.

Det underbara i denna underliga tid är att musiken pågår och berättelserna fortsätter. I musiken och i berättelserna hör vi ihop. Så roligt det är att få höra ihop med Sveriges Radios Symfoniorkester och få förmedla en musikalisk berättelse tillsammans med dem!

Så vi hoppas att ni fortsätter att lyssna!

Anna-Karin Larsson
områdeschef musik, Sveriges Radio