coronakrisen

Vasamuseet överväger att varsla personal

1:40 min

Vasamuseet i Stockholm med cirka hundra tillsvidareanställda närmar sig finansiell kris. Nu överväger museet varsel som ett alternativ om inget ändras.

Vasamuseet är en av de offentliga institutioner som inte har rätt att korttidspermittera personal under coronakrisen.

– Som statlig myndighet kan vi inte göra den här visstidspermitteringen utan vi kan varsla, och det överväger vi, säger Lisa Månsson, museichef på Vasamuseet.

Vanligtvis brukar april generera minst tio miljoner i biljettintäkter och sen stegrar det starkt till sommaren och högsäsongen berättar Lisa Månsson.

Som många andra museer håller de nu stängt. Utan inkomst från biljetter sinar kassan snabbt för museet som i vanliga fall behöver mellan 15-17 miljoner per månad för utställningar och bevarandet av skeppet.

– Läget är mycket kritiskt. Vi har likvida medel så att vi klarar oss till i maj-juni, det är väldigt bråttom nu.

Museet har cirka hundra tillsvidareanställda. Att de nu överväger att varsla personal är ett sätt att förbereda sig för det värsta, berättar Månsson.

Dialog förs med Kulturdepartementet, men i nuläget finns ingen åtgärdsplan att presentera, berättar kulturminister Amanda Lind.

Finns det risk att personal kommer att varslas på Vasamuseet?

– Vi är ju i en situation där coronaviruset drabbar samhället väldigt brett och jag tror inte kulturen kommer att vara opåverkad. Men vi fortsätter föra dialog med de statliga och statligt finansierade institutionerna och undersöker olika alternativ framåt, säger Amanda Lind.