Specialförband

Stöd för farligt försvarsuppdrag i Mali

2:06 min

Ett svenskt specialförband ska ingå i en internationell styrka som aktivt ska bekämpa terroristgrupper i Mali. Svenska politiker betonar nu att uppdraget är mycket farligt - men tycker ändå svenska soldater ska delta.

– Jag tror man ärligt kan säga att det är den farligaste insatsen vi gör, men också den mest komplicerade. Det handlar ytterst också för svensk sida om att bygga förmågan hos nationella förband och staber. Så det är svårt, det är komplicerat men det är också det som är värdet från ett svenskt perspektiv - vad du kan lära dig, vad du kan bygga upp, säger moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark.

Enligt Hans Wallmark kan uppdraget för de 150 svenska soldaterna i styrkan Takuba vara farligare än det i Afghanistan som ändå innehöll svåra strider och farliga moment. Truppen ska från slutet av sommaren verka i gränsområdet mellan Mali och Niger där risken för terroristattacker och väpnat våld är hög, enligt Försvarsmakten.

Franskledda Takuba ska bestå av 500 specialutbildade soldater så den svenska delen är stor. Gruppen ska aktivt bekämpa terrorister i området som har kopplingar till Al-Qaida och IS. Förhoppningen är att stabilisera Mali och underlätta för den FN-ledda Minusmastyrkan där Sverige också deltar.

Sverigedemokraterna säger nej till svenskt deltagande då partiet vill fokusera på att bygga upp försvaret i Sverige. Vänsterpartiet säger också nej då insatsen inte är FN-ledd. Partiets försvarspolitiker Hanna Gunnarsson ogillar också argument som att den innebär bra utbildning.

– Det här är ju inte en fredsbevarande insats. Det här är en insats som vi tolkar som mycket mer offensiv där man är mycket längre fram mot frontlinjen. Alla internationella insatser är potentiellt farliga men här finns mycket större risker, säger Hanna Gunnarsson.

Försvarsminister Peter Hultqvist
lär med stöd från övriga partier få igenom förslaget, men alla Ekot talat med understryker riskerna - men också att den svenska styrka är välutbildad.

Förutom bra utbildning och att stabilisera läget i Mali och minska hoten mot Europa därifrån, så är enligt Peter Hultqvist ett viktigt skäl för deltagandet att det innebär förstärkt samarbete med Frankrike.

– Det är klart att det är viktigt. De är en av våra partners i flera olika sammanhang. Här har vi att ta ställning till en konkret insats där vi redan är engagerade och Frankrike har ett långsiktigt engagemang, säger Peter Hultqvist.