”Det är extremt störande”

Stängda gränser stoppar skyddsutrustning

1:34 min

Dragkampen om att efter coronautbrottet få fram medicinsk skyddsutrustning till sjukhusen har lett till spänningar inom EU.

Det svenska företaget Mölnlycke health care har haft stora problem med att distribuera exempelvis miljontals ansiktsmasker och gummihandskar till Italien och Spanien. Detta efter att leveranserna från Kina fastnat i Frankrike som infört exportförbud på varorna. Det menar företagets vd Richard Twomey.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger han. 
 
Det franska agerandet har dramatiskt försvårat möjligheten att få fram ansiktsmasker, skyddshandskar och annan engångsutrustning till sjukhus i Sydeuropa. Framöver måste nu istället varuleveranserna från fabrikerna i Kina skeppas till Belgien och därifrån antingen flygas eller landvägen köras runt Frankrike till exempelvis Italien och Spanien, enligt Richard Twomey.
 
Ett annat problem är att inte heller arbetskraften längre kan röra sig fritt över gränserna. Polen har stängt sin gräns mot Tjeckien.

Richard Twomey säger att halva arbetsstyrkan i Tjeckien dagligen kommer över gränsen från just Polen. När de arbetarna nu inte längre kan komma till jobbet stoppas tillverkning av medicinsk utrustning ämnad att användas vid bland annat operationer i Sverige. Men som alltså nu, när flera EU-länder under brinnande kris främst ser om sitt eget hus, riskerar att sätta liv på spel, menar han.