Coronaviruset

Ecuador misstänks mörka corona-dödsfall

2:05 min

I Ecuador växer nu kritiken mot regeringens hantering av coronakrisen. Landet är ett av de värst drabbade i Latinamerika med 120 döda. Brist på ambulanser och bårhusplaster har tvingat familjemedlemmar att ha avlidna kvar hemma i flera dagar.

En desperat kvinna ber om hjälp: "Någon måste komma och hämta mina föräldrar som dog igår", säger hon i videoklippet, och pekar in i vardagsrummet, där två kroppar ligger i ett hörn.

I en annan video filmar en man när hans grannar bär ut en död familjemedlem på gatan: "Snälla myndigheterna, vi står inte ut med lukten, kom och hämta kroppen", säger mannen och upprepar adressen.

Filmerna som lagts upp på sociala medier de senaste dagarna är nästan alla från Guayaquil, Ecuadors näst största stad och centrum för virusutbrottet i landet.

Ecuador är trots en ganska liten befolkning det näst värst drabbade landet i Latinamerika, efter Brasilien.

Guayaquils invånare har fått vänta i dagar på att någon ska hämta deras döda anhöriga, eftersom det inte finns ambulanser eller platser på bårhus.

Regeringen skyllde från början krisen på befolkningen, som man menar inte följt rekommendationerna om social distansering och utegångsförbud.

Men nu har regeringen tvingats be om ursäkt för hanteringen av de döda och lovat att alla ska hämtas och ges en begravning.

Många av de avlidna har inte bekräftats ha coronasmitta trots tydliga symptom, så den officiella statistiken utelämnar troligen många av de döda till följd av viruset.

Även i Brasilien, Latinamerikas värst drabbade land, misstänker många att coronaviruset lett till långt fler dödsfall än de ca 300 döda som officiellt registreras.

I São Paulo vittnar begravningsbyråerna om hur de begravt långt fler människor än vanligt.