Helt rätt att vara "gamer"

9:19 min

Det har nog aldrig varit så rätt att vara ”gamer” som det är just nu.
Från att spelande varit en ofta utskälld hobby är det nu spelarna som är proffsen på att umgås på distans. De leder vägen när det gäller allt från tidsfördriv till skolundervisning i coronapandemins tid.

Mycket förändras i coronapandemins tid, men omställningen med social distansering är större för vissa än för andra.

– Jag tror att gamers har ett försprång, säger 17-årige Jonathan Rasmusson.

Han satt på en mattelektion när nyheten kom, att all gymnasieundervisning skulle ske på distans, och han visste direkt vad han skulle göra.

– Jag skickar ett mejl till alla elever på skolan och skriver att ni kan gå med här, och så förklarar jag lite vad Discord är och hur man gör för att gå med.

Jonathan Rasmusson sätter upp en kommunikationsgrupp för hela skolan på en onlineplattform som heter Discord, och som i första hand är byggd för datorspelare.

Liknande saker händer på fler gymnasieskolor runt om i landet. Gymnasielärare berättar om hur deras elever, speciellt gamers, tagit initiativ. Skapat grupper på Discord för att de ska kunna hålla kontakten. I vissa fall har man till och med undervisning där, när något av de upphandlade verktygen för videokonferenser strulat.

Framförallt, påpekar en lärare, är det kul att det är andra elever som tagit kommando, än de som brukar ta plats i skolan.

– Personer som vanligtvis är mer introverta och blyga men bekväma med den här kommunikationsformen kan bli mer aktiva i samtal och diskussioner, säger eleven Jonathan Rasmusson.

Förändringen, när gamers tar täten, har också journalisten Thomas Arnroth märkt. Han har länge bevakat spelvärlden.

– Som spelare så upplever man att man plötsligt är så jävla rätt. Från att ha varit någon som blir gnälld på ”du sitter bara inne, du sitter bara och spelar, ut och träffa folk”, det är något som barn ofta får höra. Plötsligt är det vad folk gör, och vi är proffs på detta. Det här är vår hobby, det här är vad vi gör, säger Thomas Arnroth.

Lyssningstips: P1-dokumentärserien Gamer