Coronakrisen

Kommunerna vill se fler tester av personal i äldreomsorgen

1:58 min

På flera håll i Sverige har man nu problem att bemanna äldreomsorgen, eftersom personalen, på grund av coronasmittan, måste stanna hemma vid minsta tecken på förkylning. Nära 100 av landets kommuner uppger för Ekot att de skulle vilja ha större möjligheter att testa personalen inom äldreomsorgen.

– Det skulle underlätta för våra medarbetare att slippa känna oro för att man är smittad och även för dem som finns runt omkring, vi ska ju hjälpa någon annan, så att man inte som medarbetare smittar någon patient, det säger Maria Jonsson är som chef för vård och äldreförvaltningen i Borås stad där man under veckan har fått sina första bekräftade fall av covid-19 inom äldreomsorgen.

I veckan har Ekot rapporterat om att fler än 90 av landets 290 kommuner nu har haft bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 på kommunens äldreboenden. Strax under 100 kommuner uppgav samtidigt att de skulle vilja ha en utökad möjlighet att testa personalen inom äldreomsorgen.

Företrädare för fackförbund och enskilda kommuner har tidigare gått ut att sagt att de får rapporter om en hård press på deras personal och stor sjukfrånvaro kopplat till att man nu behöver stanna hemma från jobbet vid minsta förkylningssymtom.

Det har lett till en stor sjukfrånvaro i äldreomsorgen hos många av landets kommuner. 35 kommuner uppger för Ekot att de vissa dagar har en sjukfrånvaro i hemtjänst och äldreomsorg på runt 20 procent eller mer kopplat till coronaviruset och råden om att alla med förkylningssymptom ska stanna hemma. Några enstaka kommuner anger att halva personalstyrkan ibland är sjukskriven.

Sofia är undersköterska och jobbar inom äldreomsorgen Stockholmsområdet hon säger att trycket på personalen att arbeta är mycket hårt just nu.

– Det finns ingen personal och de jag har pratat med de har jobbat 2-3 pass i sträck och de är ju helt slut, de orkar ju inte.

Själv stannade hon hemma från sitt arbetspass i onsdags när hon kände sig förkyld.

– Då vågade jag inte, jag ville inte sprida smittan vidare. Och sen är det ju så att de har sagt att känner man sig dålig så ska man hålla sig hemma.

Men flera av Sofias kollegor sjukskriver sig också för att de är rädda att själva bli smittade när det inte finns skyddsutrustning så det räcker, menar hon.  

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att det är prioriterat att utöka tester av personal inom sjukvård och äldreomsorg. Det är något man från kommunalt håll hoppas ska komma igång snart, så att fler kan komma till jobbet utan att känna oro för att smitta andra. Undersköterskan Sofia håller med.

– Det skulle ju underlätta otroligt mycket.