De som jobbar med intensivvård i Stockholm får längre arbetstid och högre lön

3:47 min

Sjukvården i Stockholm har väldigt mycket jobb i coronakrisen. Nu har regionen ändrat reglerna för hur en del av personalen ska jobba. De ska jobba fler timmar i veckan, och få mycket högre lön än vanligt.

I Stockholm vårdas de flesta som behöver intensivvård just nu. Intensivvård är vård för de som är mest sjuka. Det behövs mycket personal, och de måste jobba väldigt mycket. När det är en särskilt stor kris kan regionerna ändra reglerna för personalen. Det har de gjort i Stockholm nu. De har aktiverat ett krisavtal för personalen som jobbar med intensivvård. Det betyder att arbetstiden ökar. Nu ska personalen jobba 48 timmar i veckan. De får också mycket mer betalt än vanligt. De får mer än dubbelt så hög lön.

Nu har också fältsjukhuset som militären byggt öppnat i Älvsjö utanför Stockholm. Just nu har sjukhuset 140 platser, men det ska bli ännu fler.

På fredag eftermiddag hade 333 personer i Sverige dött av coronaviruset. Det är de äldre som drabbas hårdast, säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten. Han upprepar igen hur viktigt det är att alla som är 70 år och äldre stannar hemma och inte träffar andra människor.

Klockan 14 på fredagen var ungefär 6000 personer i Sverige bekräftat coronasmittade. Det är ungefär 600 fler än igår. Det är alltså personer som har gjort ett test som visar att de är smittade av coronaviruset. Det är bara personer som behöver sjukhusvård som testas. Och en del personal inom sjukvård och omsorg.

Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten säger att antalet smittade kommer fortsätta att öka. Sverige har inte nått toppen ännu.

Antalet som får intensivvård har inte ökat lika snabbt som antalet smittade, säger Anders Wallensten. Nu är det ungefär 470 personer som får eller har fått intensivvård. Det finns fortfarande lediga platser för intensivvård kvar i alla regioner. I hela landet är ungefär en tredjedel av platserna för intensivvård lediga just nu. Men läget kan förändras snabbt, säger Socialstyrelsen.