Coronaviruset

Kina kampanjar för örtmedicin – trots bristande underlag

1:49 min

Över 90 procent av kinesiska covid-19-patienter har behandlats med örtpreparat, trots att örtmedicinens effekt inte har bevisats i läkemedelsstudier.
Nu rekommenderas örtmedicin i en stor kampanj i statliga kinesiska medier som sägs ge vägledning för att bekämpa det nya coronaviruset även i andra länder.

– Mitt örtte för att rensa lungorna från gifter har gett goda resultat, påstår Wang Weiwu som till vardags driver en akupunkturklinik i Stockholm.

Han har arbetat som frivillig i sjukvården i sin hemstad Xianning under coronaepidemin, och lyfts nu upp av den statliga kinesiska tidningen Folkets dagblad i en stor engelskspråkig kampanj för användning av örtmedicin mot coronaviruset också i andra länder.

Kinas hälsomyndighet säger i sina nationella riktlinjer att användning av kinesisk traditionell medicin mot det nya coronaviruset ska uppmuntras, och 90 procent av Kinas coronapatienter ska ha fått en kombination av örtpreparat och moderna mediciner. Detta trots att det inte finns standardiserade läkemedelsstudier som bevisar att örtmedicinen skulle ha effekt.

I mars tog världshälsoorganisationen WHO bort sina varningar för att använda örtmedicin mot det nya coronaviruset.

Farmaceuten Dan Larhammar som forskar om alternativmedicin vid Uppsala universitet menar att det kan vara ett utslag av påverkan från Kina och är något som kan äventyra människors säkerhet.

– I och med att vi vet att det finns en stor användning av örtpreparat i Kina hade det varit viktigt att ha kvar denna rekommendation att inte förlita sig på det, säger Dan Larhammar.