Coronakrisen

Furtenbach: ”Har aldrig gjorts något liknande”

1:25 min

Regeringen begär kraftigt ökad makt för att kunna införa tvångsåtgärder utan att behöva vänta på riksdagens godkännande. Vår inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach om vad det innebär.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Ett lagförslag förbereds för att regeringen snabbt ska kunna besluta om åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset.

– Sverige har inte någon särskild lagstiftning för kristider, vi har ingen möjlighet till undantagstillstånd till exempel. Regeringen har tidigare skaffat sig möjligheten att stänga skolor snabbt utan att gå via riksdagen. Nu vill den på liknande sätt snabbt kunna stänga till exempel köpcentrum, kaféer, restauranger och gym, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Hur pass ovanligt är detta i Sverige?

– Det här unikt i efterkrigstiden. Det har aldrig gjorts något liknande.

Kommer man att få igenom det här kravet?

– Eftersom det är så pass stor sammanhållning i riksdagen i samband med coronaviruset och att Moderaterna trots allt är positiva i grunden så skulle jag gissa på att det här trots allt går igenom. Möjligen med en del begränsningar för rättssäkerhetens skull, säger Fredrik Furtenbach.