Förhandlare har isolerats

Coronautbrottet kan skjuta fram brexit

1:45 min

Den pågående pandemin ställer till stora problem för EU-administrationen.
När all kraft går åt till att hantera coronautbrottet får annat stå tillbaka, det gäller till exempel klimatsatsningar, regler för lastbilschaufförer och brexit.

Det här beskedet gav EU:s brexitförhandlare, Michel Barnier, för två veckor sedan.

– Jag vill bara meddela att jag smittats av covid-19, sade Barnier i sociala medier.

Dagen efter kom beskedet att hans brittiska motpart, David Frost, hade satt sig själv i karantän sedan han också visat symptom.

Att de ansvariga förhandlarna isolerats och deras underhuggare som sköter det tekniska samtalen inte längre kan träffas gör det så klart svårt att komma framåt i förhandlingarna om ett nytt avtal mellan EU och Storbritannien.

Därför höjs allt fler röster om att den brittiska regeringen borde begära att förlänga övergångsperioden efter brexit som sträcker sig fram till årsskiftet.

Officiellt säger regeringen i London att den fortsatt planerar att lämna EU fullt ut sista december i år, men brittiska medier rapporterar att en uppskjutning ändå diskuteras.

På samma sätt kan utbrottet påverka EU:s klimatsatsningar, åtminstone om man ska lyssna på kolberoende EU-länder som tycker att klimatpengarna borde läggas på att hantera pandemin.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš har sagt att han vill slopa EU:s gröna giv och målet om att nå nettonoll-utsläpp till år 2050. Polens regering vill å sin sida avskaffa EU:s handel med utsläppsrätter.

En annan EU-fråga som har klimatkoppling och som kan påverkas av coronaviruset är det som kallas vägpaketet – ett antal nya villkor som ska gälla för utländska lastbilschaufförer som kör transporter i andra EU-länder. Efter år av svåra förhandlingar nåddes tillslut en överenskommelse om mer strikta regler, bland annat förbud mot att sova i lastbilen och att chaufförer måste återvända till sina hemländer med jämna mellanrum.

EU-länder i Öst och Syd försöker nu stoppa de striktare reglerna med hänvisning till coronautbrottet.

Osmakligt, tycker Johan Danielsson som ansvarat för frågan för Socialdemokraterna i EU-parlamentet.

– I grunden tycker jag det är osmakligt att man använder det här utbrottet för att föra fram andra politiska frågor som inte har något med det här (coronautbrottet reds.anm.) att göra.

Länderna som vill stoppa de tuffare reglerna pekar på att förbud mot att sova i lastbilen kommer försvåra social distansering. Och att många transportbolag kommer gå under när chaufförer tvingas återvända hem med jämna mellan rum samtidigt som ekonomin försämras. Johan Danielsson köper inte de argumenten.

– Den här krisen visar hur viktiga transportarbetare är. Då tycker jag det är viktigt att vi har regler så de får vettiga ersättningar. Företag som bara överlever för att man utnyttjar människor till slavliknande villkor, sådana företag behöver vi inte i Europa.