Kvinnor kan gå miste om vårdinformation i coronakrisen

1:51 min

Miljoner kvinnor världen över kan gå miste om information och vård när det gäller aborter och preventivmedel på grund av coronakrisen, varnar hjälporganisationer.

– Till slutet av 2020 så räknar vi med att över 9 miljoner kvinnor kan drabbas. Det kan leda till oönskade graviditeter och död, säger Banchiamlack Dessalegnvid Hjälporganisationen Marie Stop international.

Organisationen säger att på grund av reserestriktioner och begränsningar som införs i och med coronapandemin kan 9 miljoner kvinnor som annars skulle fått vård och hjälp av dem, stå utan under år 2020. Vilket leder till oönskade graviditeter och dödsfall, säger Banchiamlack Dessalegn som är ordförande för organisationens sektion i Östra och södra Afrika.

Abebe Shibru är ansvarig för organisationens program i Zimbabwe säger att problemen i hans land handlar om att information och resurser har styrts om till att bekämpa Coronan. Å att en lock down gör att många färre kvinnor kan ta sig till kliniker för att få hjälp nu.

– I vanliga fall träffar vi 250-300 patienter på en dag, i går till exempel träffade vi bara 90. Under tiden som vi slåss mot corona ska vi inte underskatta hur detta kan på lång sikt påverka kvinnors hälsa, säger han.

Även reseförbuden påverkar kvinnor i Europa säger Katarina Bergehed, som är sakkunnig på Amnesty.

– Polen har en av Europas striktaste abortlagar det är bara i specialfall det är tillåtet, kvinnor är desperata för i vanliga fall brukar man kunna resa till ett annat land i Europa.