Oro i Kina för nya utbrott av coronaviruset

2:12 min

Enligt kinesiska myndigheter har Kina haft få rapporterade dödsfall i covid-19 den senaste tiden och vissa restriktioner håller nu på att lyftas. Men det finns en oro för att ett nytt utbrott ska ta fart.

– Det finns en stor risk med många kineser som återvänder hem från andra delar av världen. Det försöker man begränsa med färre flyg och hårdare karantänsregler, säger Björn Djurberg, Ekots Kina-korrespondent i P1-morgon.

Det finns också en oro för asymptomatiska fall, alltså smittade personer som inte visar några symtom.

Hittills har man inte ansett sådana fall som drivande bakom smittspridningen, men det är en grupp som landets myndigheter började räkna under förra veckan.

– Att Kina agerar som man gör nu är ett tecken på att man tar det här på allvar och att kunskapsläget har förändrats. Man vill visa handlingskraft och lugna folk, då man har varit orolig hur stor del de som inte har symtom har i smittspridningen. Det är lite oklart just nu. Det finns mycket data som tyder på att det kan ha betydelse, men det är inte säkert hur stor betydelse.

På onsdag är det tänkt att trafik från den hårt drabbade staden Wuhan ska öppnas upp igen. Trots att det finns indikationer på att viruset fortfarande sprids i landet.

– Men det handlar i så fall om mycket mindre omfattning än tidigare. Det är svårt att se att man ska öppna upp staden på onsdag om man har, eller i alla fall anser sig ha, har läget under kontroll.

I förra veckan sattes ett område norr om Wuhan i karantän efter att två läkare hade visat sig smittade. Hur ska man tolka det? 

– Det ska man tolka som en del av den kinesiska strategin. Man har varit öppen med det - där det går ska man öppna upp så mycket som möjligt av ekonomin, men behålla den stora övervakningen och smittspårningen. När viruset dyker upp lokalt igen ska man kunna slå ner rätt hårt på det, säger Björn Djurberg.

Hör hela samtalet i P1-morgon.