Coronaviruset

Österrike förbereder sig på att återgå till vardagen

2:02 min

Som första land i Europa lade Österrikes regering idag fram en plan för hur de strikta restriktioner, som infördes på grund av coronakrisen, stegvis ska rullas tillbaka.
– Efter påsk ska de första affärerna få öppna, sa landets förbundskansler Sebastian Kurz.

– Österrikarna vill med rätta ha en plan, vi försöker därför ge en överblick över hur samhället kan öppnas igen, sa Sebastian Kurz.

Förbundskanslern stod bakom en flera meter hög plexiglasskärm, inför några glest utplacerade, munskyddsförsedda journalister.

Den 14 april ska affärer på upp till 400 kvadratmeter få öppna, följt av övriga affärer den 1 maj. Vid den tidpunkten avgörs också när restauranger och hotell ska få börja ta emot gäster, och när skolor ska återuppta verksamheten.

Men för att planen ska hålla måste österrikarna fortsätta att hålla avstånd, bara lämna hemmet av giltiga skäl och inte umgås med någon utanför hushållet, sa förbundskanslern.

Dessutom utvidgas kravet på att bära munskydd till att gälla i kollektivtrafiken. En viktig del i ”exit”-planen är smittspårning, vilket bland annat kommer ske digitalt via en app som österrikiska röda korset tillhandahåller. Fler österrikare ska undersökas för att se om de bär på coronaviruset, slumpmässig testning och testning för antikroppar ska ge en bild av hur utbrett viruset är.

Österrike gränsar till Italien, det land där flest människor i världen har avlidit till följd av coronaviruset. Också i Österrike spreds viruset till en början i rasande takt, inte minst i populära skidorter i alperna, men snabbt infördes hårda restriktioner.

Enligt de senaste uppgifterna har Österrike idag 12 000 smittade och 204 personer har dött. Sebastian Kurz sa att landet, med hjälp av restriktionerna, har kunnat förhindra det värsta.

– Vår snabba och restriktiva reaktion gör att vi nu snabbare kan lämna krisen, sa förbundskanslern.