Vit makt-grupp

USA terrorstämplar ryska ultranationalister

1:21 min

USA terrorstämlar nu ultratnationalistiska Ryska imperiska rörelsen, bland annat med hänvisning till attacker som genomförts av svenska nazister i Göteborg.

Det är första gången någonsin som det amerikanska utrikesdepartementet terrorstämplar en vitmakt-grupp. I motiveringen nämns Ryska imperiska rörelsens arbete med att ge stridsutbildning till europeiska nynazistiska grupper.

Som exempel ges hur gruppen tränat svenskar med kopplingar till NMR som senare utfört attacker i Göteborg 2016 och 2017, däribland ett bombattentat mot Syndikalisternas lokal liksom ett försök till attack mot en flyktingförläggning.

Träningen ska enligt amerikanska utrikesdepartementet ha skett vid RIR:s anläggningar i Sankt Petersburg.

Terrorklassningen betyder att USA:s finansdepartement kan frysa rörelsens tillgångar i USA och det kommer också bli svårare för RIR att använda internationella banker eftersom samtliga transaktioner till och från RIR blir olagliga i USA.

Beskedet från det amerikanska utrikesdepartementet kommer sedan dess årliga rapport om terrorism i världen i november slog fast att rasistiska attacker ökat oroväckande mycket både i USA och i andra delar av världen.