Samisk kokbok utsedd till världens näst bästa

1:08 min

Kokboken ”HÄVVI” av Elaine Asp utsedd till världens näst bästa kokbok i kategorin ”Bäst alla kategorier” i den prestigefyllda tävlingen Gourmand Awards.

Vinner gör kokboken ”On the Hummus Route” från Mellanöstern av Dan Alexander. Bägge kokböckerna utgår från gammal matkultur som moderniserats och tar nya grepp. Det är fransmannen Edouard Cointreau som grundade tävlingen Gourmand Awards 1995 och han är också ledare av den internationella juryn. Så här säger han om årets tävling i ett pressmeddelande.

- Vi har valt att presentera alla vinnare, men står klara att genomföra Gourmand Awards prisutdelningar och aktiviteter så snart myndigheterna i Frankrike och Kina ger oss klartecken. Sverige har en framskjuten roll sedan många år. Årets vinnare bekräftar branschens djup, kvalitet och stora bredd. Tävlingen har ett starkt institutionellt stöd och deltar i stora satsningar för att lansera och hjälpa förlags-och eventbranschen i flera länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio