World War Z

Kina förbjöd storsäljande bok om virusutbrott

2:01 min

Ett virus bryter ut i Kina, staten undanhåller information och i slutändan är hela världen drabbad. Det är handlingen i den storsäljande Zombieboken "World War Z" från 2006.

Författaren Max Brooks har alltid varit ett stort fan av zombieberättelser.

Och när det kommer till hur Världen påverkas i hans fiktiva Zombiebok "World War Z", finns många likheter med det verkliga Coronavirusutbrottet.

Israel, Sydkorea och andra länder som är redo att belägra sig reagerar snabbt, medan det går långsamt i t.ex. USA. Där är det valår och politikerna vill inte oroa befolkningen eller ekonomin.

Men den största likheten han ser är var allt tar sin början: Kina.

– Jag valde Kina eftersom Kina valde sig självt. För att mitt zombievirus skulle spridas snabbt behövde jag en stat som var villig att dölja information och hota personer som ville slå larm säger han och fortsätter:

– Jag såg inte framåt till en möjlig pandemi, utan tillbaka mot SARS-utbrottet. Kina valde att undanhålla sanningen då, lät viruset sprida sig och nu har samma sak hänt igen, säger Max Brooks.

Kina valde att förbjuda boken "World War Z" 2006.

– Kina förbjöd boken. Det kinesiska kommunistpartiet pressade en förläggare för att censurera min bok. Att plocka bort alla hänvisningar till Kina. Det vägrade jag och därför gavs boken aldrig ut där, säger Max Brooks.

Hur kändes det?

– Som affärsman är det ju förödande. Det är en miljard läsare som aldrig får chansen att läsa min bok. Men som berättare kan jag inte med gott samvete censurera en bok som handlar om kinesisk censur.

(Boken utkom i svensk översättning 2011: Världskrig Z: en muntlig historik över zombiekriget. En film baserad på boken, World War Z med Brad Pitt i huvudrollen, hade premiär 2013.)