Coronaviruset

Äldreboende tvingas anpassa pesach-firandet

2:05 min

Ikväll inleds den judiska högtiden pesach, men på det judiska äldreboendet i Stockholm, där en sjättedel av de boende har bekräftats smittade av coronaviruset, kommer det traditionella firandet utebli i år.

– Normalt så är det här ju är en av de stora högtiderna med festliga samlingar och där man tillsammans läser pesach-berättelsen. I år är det inställt och vi kommer bara att servera pesach-mat till de boende men då får de en bricka till sitt rum, säger Jan Erik Levy, styrelseordförande i föreningen Judiska Hemmet

I år blir den judiska påsken, pesach, annourlunda. Av 76 boende på det Judiska Hemmet i Stockholm har 12 konstaterats smittade av det nya coronaviruset och av dem har sju personer avlidit. Flera av dem som dött var överlevande från Förintelsen.

– I dagens läge så är ju ca 60% av våra boende överlevare från Förintelsen och flera av dem har gått bort i det här sammanhanget.

Jan Erik Levy säger att orsaken till att viruset spridit sig på det Judiska Hemmet är okänd. Besöksförbud infördes redan för en månad sedan. Men enligt Folkhälsomyndigheten har 40% av dödsfallen i åldersgruppen 70 plus skett på just äldreboenden i Stockholm.

Enligt den judiska traditionen sker begravningar så snart som möjligt efter ett dödsfall och begravningsverksamheten drivs till stor del av frivilliga. För Aron Verständig, ordförande i Judiska Församlingen i Stockholm, innebär det att han gått på ovanligt många begravningar på sistone.

– Hos oss så är ju de allra flesta frivilliga lite äldre vilket innebär att de tillhör riskgrupper och när vi då har gått från att ha 1, 2 eller max 3 begravningar till att ha 8 eller 9 begravningar på en vecka så är det ganska många volontärer som har behövt engagera sig och glädjande nog så är det väldigt många yngre personer som har ställt upp.